3 ting å tenke på når du velger kurslokale

En av de viktigste beslutningene du skal ta når du arrangerer kurs, er hvilket kurslokale du skal velge.
Bilde av kurslokaler

Dette påvirker alt fra deltagerenes opplevelse, hvilken mat du kan servere, hvilken pris kurset vil få, til dato kurset kan avholdes. Her får du noen punkter du bør følge når du skal velge lokaler til kurset ditt!

1. Lokasjon

Et punkt du garantert allerede har tenkt på. Hvor i landet skal kurset holdes? Før du kan svare på dette, bør du tenke over hvor din største kundemasse eller potensielle kundemasse befinner seg. Er de spredt rundt i landet, bør du vurdere å velge et sted som ligger sentralt til i forhold flyplasser og kollektive knutepunkt. Er det et kort kurs på noen få timer, er det kanskje mindre sannsynlig at deltagerne kommer langveis fra – og da kan det lønne seg å velge et kurslokale som er i gangsavstand, har godt med parkeringsplass, eller på andre måter gjør det enkelt for nærboende å komme seg dit.

Et kurs kan få en dårlig start dersom flere av deltagerne er sene, og resten blir sittende og vente før kurset kan begynne. For å forhindre dette kan du sende ut informasjon i forveien, og beskrive den beste måten å komme seg frem på, inkludere veibeskrivelse og/eller kart, og alternativt også sende ut SMS dagen før med påminnelse om tid og sted. Når du setter opp ditt kurs hos oss, kan du sende meldinger direkte til de påmeldte via systemet.

2. Lokaler og fasiliteter

Når du har bestemt hvor i landet kurset ditt skal holdes, og du kanskje har en liste med mulige kurslokaler, må du sjekke at disse tilbyr rom og fasiliteter som passer for nettopp ditt kurs. Tenk på forhånd over følgende punkter, og pass på at tilbyderen du velger har et kurslokale som passer med ditt behov:

  • Plassering av stoler og eventuelle bord. Noen kursholdere foretrekker å ha deltagerne i hestesko, andre liker klasseroms-oppsett best. Hva som fungerer for deg avhenger gjerne av hvor delaktige deltagerene skal være, og hva som du som kursholder trives med. Uansett bør dette være bestemt før du velger leverandør og rom, da ikke alle lokaler håndterer alle typer oppsett. I noen lokaler er møblene skrudd fast i gulvet, og da har man ingen rom for endringer.
  • Ekstra rom / fellesområder. Mange kurs har gruppearbeid, noe som er kjempefint både for å bryte opp litt og aktivisere deltagerne. Dersom du bruker gruppearbeid på dine kurs, må du være sikker på at dere har plass til det. De fleste steder tilbyr deg å leie ekstra grupperom, men noen lokasjoner har også såpass mye fellesarealer at dette holder for mindre grupper. Antall grupperom du eventuelt må bestille, vil selvsagt avhenge av hvor mange deltagere du har. Se over tidligere kurs, og se om du har et ca. gjennomsnitt for hvor mange som deltok og ta utgangspunkt i dette
  • Mat og snacks. Litt avhengig av lengden på kurset, vil man som regel bli sulten og sliten underveis. Kurslokalene du velger bør tilby lunsj og snacks/kaffe i en dagpakke, eller kunne tilby dette i umiddelbar nærhet. Det aller beste er dagpakke – så slipper du å holde i bordreservasjon, antall etc. Pass også på å samle inn allergi-informasjon om deltagerne dine allerede ved påmelding, slik at du kan gi beskjed til kjøkkenet eller restauranten.
  • Lys og luft. Du ville blitt overrasket om du visste hvor mange kurslokaler som svikter på ett eller begge disse punktene. Når man skal sitte hele dagen i et rom, med bare små pauser, må det være ordentlig luft og lys (vinduer!) for at deltagerne skal trives og klare å konsentrere seg. Pass på at rommet eller rommene du velger har god luftkvalitet for det antall deltagere du regner med å ha, og at det er vinduer – som aller helst kan åpnes ved behov.
  • Akustikk. Dette gjelder særlig om du skal ha et relativt stort rom – du må være sikker på at kursdeltagerne kan høre hva du sier, og at du kan høre spørsmål fra bakerste rad.
  • Tekniske fasiliteter. Om du har planlagt å holde en presentasjon med PC som verktøy – forsikre deg om at det er tilgjengelig prosjektor og lerret/TV i rommet du skal leie! Det samme gjelder om du skal spille av video, pass på at du har høyttalere i lokalet. Ikke alle rom er lagt opp for dette på forhånd, og hos noen tilkommer det en egen leiepris for teknisk utstyr ved siden av leien for rommet.

3. Fleksibilitet

Om du har drevet med kurs en stund, vet du at det ofte kan skje at noen avbestiller, blir syke, bytter plass med en kollega som ikke kan komme, eller at kurset blir avlyst. Jo mer fleksibel lokasjonen er på antall deltagere, avbestillings-frist og endringer av navn, rombestilling ved overnatting o.l., jo større fleksibilitet har du som arrangør. Du kan ha lengre påmeldingsfrist, og være trygg på at du ikke får utgifter som ikke dekkes av deltagere. Forhør deg om reglene for avbestilling og endring, og få disse tilsendt skriftlig.

Hvis du arrangerer kurs, kan du benytte deg av påmeldingssystemet på Deltager.no – det er gratis å registrere seg!

Registrer-knapp

Legg igjen en kommentar

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Siden 2003 har vi levert online påmeldings- og betalingsløsninger.

Vårt nyhetsbrev

Vær blant de første som hører om våre nye funksjoner og tilbud.

Hjelp?

Sjekk gjerne ut våre supportsider som besvarer det meste man kan lure på.

Copyright © 2021 Betingelser og bruk | Personvern | Cookies